Vozni red Mšnjak - Stinica
Korisne informacije | Otok Rab

Prometna povezanost otok Rab

Od Rijeke, Karlovca ili Zadra autom je potrebno cca 2 sata do trajektnog pristaništa Jablanac na kopnu i  pristaništa Mišnjak na južnoj strani otoka Raba. Tu funkcionira cjelogodišnja linija, plovidba traje 15 minuta s polascima svakih 1  do 2 sata, a u ljetnim mjesecima bez reda plovidbe, a to je ujedno i najbolja povezanost otoka s kopnom.(www.rapska-plovidba.hr)

 

Trajektna linija iz luke Lopar na sjevernoj strani otoka Raba za luku Valbiska na otoku Krku i obrnuto održava se cijele godine sa polascima dvaput dnevno odnosno u ljetnim mjesecima četiri puta dnevno. Plovidba traje 1 sat i 30 minuta. (www.lnp.hr)

 

Katamaranska linija za prijevoz samo putnika iz luke Rijeka za luku Grad Rab i obrnuto održava se tijekom cijele godine sa polascima jedanput dnevno Plovidba traje 1.45 sati. (www.jadrolinija.hr)

Otok Rab flora i fauna

Rab je uz Mljet najzeleniji otok na Jadranu i šume čine prepoznatljiv rapski simbol mediteransko - litoralne vegetacije vazda zelenog eumediteranskog vegetacijskog prostora Kalifronta  (Copo fronte ili zelena glava), Fruge, Sorinja i Loparski gušć do ukupne veličine od oko 4000 ha. Najvažniji  šumski prepoznatljivo stablo  Rabskog prostora je crnika ili česmina. Malo je  stabala crnike na Mediteranu koja tako impresioniraju debljinom, visinom i starošću kao primjerci očuvani u šumi Dundo. U sloju drveća susrećemo još: divlju maslinu, crni jasen, hrast medunac ili dub, oskoruša, komorika, planika ili maginja, veliki vrijes ili uljka,  šmrika i mnoge druge  stvarajući nezaboravnu sliku šarenilom boja, cvjetova i plodova, mameći intenzivnim mirisima. Tu možemo još naći i splet penjačica i povijuša te mediteranskog ljekovitog bilja – kadulje, smilja, bazilike, ružmarina, lovora i sl.