Plaže | otok Rab
Plaže | Otok Rab

Otok je omiljeno kupališno odredište, sezona kupanja traje od svibnja do listopada, prepuno bogastvom pješčanih, šljunčanih i kamenih plaža, prilagođene svakoj starosnoj dobi: obiteljima sa djecom, vrsnim plivačima i roniocima, invalidima te publici srednje i starije dobi.

 

Svojevrsnu posebnost Rabu daju i počeci naturizma. Godina je to 1936 kada Engleski kralj Edvard VIII i Lady Walis Simpson boraveći na svojoj jahti Nadin, usidrenoj ispred luke Rab, posjećuju starogradsku jezgru, pa im tada Rapski oci odlučiše ponudi izlet na poluotok Frkanj, što kraljevska obitelj i prihvati, te se po prvi puta okupali goli u uvali Kandarola. To su počeci naturizma na našemu otoku a uvala i poluotok su postali raj za sve naturiste.

 

Austrijski prirodoslovac Camilo Morgan  boraveći na Rabu 1889, 1904 i 1909  o Rabu piše: Desetak prekrasnih uvala na zapadnoj strani otoka imadu posebnu boju mora koja negdje prelazi u smaragdnu.  Ako li obale Italije i Francuske zaslužuju naziv  cote d'azur ovima bi trebalo utisnuti naziv cote smargdine.